5 dingen die je nog niet wist over nijntje!

5 dingen die je nog niet wist over nijntje!

 

Het allerbekendste konijntje op de hele wereld is nijntje uit de kinderboeken van Dick Bruna. Iedereen, maar dan ook echt iedereen, kent wel de illustraties van het bollige, lieve konijntje of is er zelfs mee opgegroeid. Maar wedden dat jij deze vijf dingen over nijntje nog niet wist?

 

1) nijntje

In de Nederlandse taal schrijven we namen altijd met een hoofdletter, behalve nijntje! Het lieve konijntje heet voluit nijntje pluis, en ook de achternaam schrijven we niet met een hoofdletter. Dit komt omdat bedenker Dick Bruna nooit hoofdletters gebruikte in zijn verhaaltjes, en dat is ook nooit verandert!

 

2) nijntje is bedacht op vakantie!

Op 21 juni 1955 is het idee van ’s werelds meest geliefde konijntje geboren. Op die dag was Dick Bruna op vakantie in Egmond aan Zee en zag hij een konijntje huppelen door de tuin van het vakantiehuisje. Later die dag vertelde Dick Bruna dit aan zijn zoontje en ontstond de allereerste tekening van nijntje!

 

3) nijntje heet ook Miffy

Alleen in Nederland heet het konijntje nijntje. In alle landen buiten Nederland staat ze bekend als Miffy! Dit komt omdat de Nederlandse naam voor de buitenlandse fans soms wat moeilijk uit te spreken is. Daarom is er toen nijntje vertaald werd gekozen voor Miffy als internationale naam voor het konijntje.

 

4) nijntje is een meisje

Ja, echt waar! Het lieve konijntje is een meisje. Toen Dick Bruna net begon met het tekenen van het konijntje wist hij nog niet of het een jongen of een meisje zou worden. Nijntje is uiteindelijk een meisje geworden omdat Dick Bruna het leuker vond om jurkjes te tekenen dan broekjes.

 

5) nijntje is het allerbekendst in Japan!

Er is geen enkel land waar nijntje zo bekend is als in Japan. Naast talloze modelijnen met nijntje als centraal karakter en verzamelingen aan pluchen nijntjes vind je er ook nijntje cafés. Het konijntje zit zo diep in de Japanse cultuur geworteld dat ze zelfs gebruikt wordt voor overheidscampagnes. De meeste Japanners denken dat nijntje uit Japan komt en weten niet dat ze van oorsprong een Nederlands konijntje is!

 

Ben jij ook een echte nijntje fan? Neem dan snel een kijkje in onze webshop en winkel de allerleukste nijntje cadeautjes, van nijntje spaarpotten tot nijntje bestek tot nijntje rammelaars!