Zilver is een traditioneel geboortecadeau. Vroeger was de gedachte achter geboortezilver dat je het weer kon omsmelten. Het werd gezien als een soort verzekering voor de pasgeborene. We zien het schenken van zilver bij een geboorte vanaf de 17e eeuw, maar waarschijnlijk gebeurde het ook al eerder. Tot 1600 was zilver echter uitsluitend voorbehouden aan de kerk of hoge adel. Vanaf de 17e eeuw werd er meer gereisd en kwam de handel op gang. Hierdoor konden meer mensen zich zilver veroorloven.

De oudste geboortecadeaus die we kennen zijn geboortelepels, waarin naam en geboortedatum van de baby werden gegraveerd. Later in het leven werden ook de huwelijksdatum, naam van de partner, eventuele kinderen en uiteindelijk de sterfdatum op de lepel gegraveerd. Echte antieke geboortelepels tonen een hele familiegeschiedenis! Tegenwoordig worden alleen de geboortedatum en naam van de baby ingegraveerd. Vandaag de dag hebben veel volwassenen hun eerste kinderbestek nog en geven zij dit door aan de kinderen.

Rammelaars
Naast geboortelepels zien we vanaf de 17e eeuw de eerste rammelaars of rinkelbellen. De rinkelende belletjes zouden boze geesten afschrikken en de pasgeborene beschermen. Aan de rammelaars werd vaak een ring van hout of been gevestigd zodat deze een bijtfunctie voor de baby kreeg. Ook nu zien we nog steeds veel rammelaars (met kunststof ring) als geboortegeschenk terug.

Doop
Vroeger werden de pasgeborenen tijdens de doop voor het eerst aan de buitenwereld getoond. Over het algemeen gaf de familie ter gelegenheid hiervan een zilveren doopgeschenk. In de loop der tijd werd de doop later gepland. En werd het moment voor het geven van een zilveren geschenk dus verplaatst van de doop naar de geboorte.

Minder poetsen
Een andere verandering met de vroegere traditie is dat de geschenken tegenwoordig niet meer allemaal van zilver zijn, maar vaak verzilverd. Dit heeft als voordeel dat ze zonder poetsen hun glans goed behouden. Bovendien zijn ze een stuk betaalbaarder dan écht zilveren geschenken en zodoende toegankelijk voor een brede groep liefhebbers.

Zilverstad
Zilverstad maakt exclusieve verzilverde kindercadeaus zoals fotolijstjes, rammelaars kinderbestek, kinderbekers, spaarpotten en tandendoosjes. Ook voor de allerkleinsten onder ons. Er zijn veel collecties met bekende figuren zoals nijntje, Woezel & Pip en de Smurfen, die door hun herkenbaarheid voor veel blijdschap zorgen bij de kids.