De perfecte fotolijst kiezen

 

Met fotolijsten in je interieur kun je je mooiste herinneringen of je favoriete foto een speciaal plekje in huis geven. Foto’s zorgen voor sfeer en geven een persoonlijke twist aan je inrichting. Er valt heel wat te kiezen als het om fotolijsten gaat. Wij geven je een aantal punten waar je op kunt letten.

Neerzetten of ophangen
Als je de foto of poster hebt gekozen die je graag wilt inlijsten, is het handig om te bedenken of je de lijst wilt neerzetten of ophangen aan de muur. Ga je bijvoorbeeld voor een lijst op een plankje, op een mooie kast of hang je de lijst liever boven de bank of in de gang? Allemaal goed natuurlijk! Let vooral bij het kiezen van een lijst of deze geschikt is om te staan of dat er een ophanghaakje aan zit.

De vorm
Qua maten valt er veel te kiezen, maar ook in de vorm van de fotolijsten is er veel keuze. Denk aan vierkant, rechthoekig, maar ook bijvoorbeeld aan rond of ovaal. Bedenk in het geval van een ovale of rechthoekige lijst ook of je hem horizontaal of verticaal wilt ophangen. Je zou ook kunnen kiezen voor een collagelijst waar meerdere foto’s in passen.

De maat
Wanneer je een foto laat afdrukken, is de standaardmaat voor een kleine afbeelding 10 bij 15 cm. Voor deze maat is er altijd wel een lijst te vinden. Wil je een andere maat of een extra grote foto laten afdrukken? Kijk dan eerst goed wat de afmetingen zijn van de lijst die je op het oog hebt, zodat je foto straks wel ergens in past.


Wel of geen achtergrond
Als je foto niet geheel aansluit aan de lijst, kun je ook kiezen voor een stukje witruimte op de achtergrond. Dan is het wel belangrijk dat de verhouding van je foto hetzelfde is als de lijst zodat je aan alle zijdes evenveel witruimte overhoud. Als je een opvallende foto hebt, kan een witte achtergrond juist voor een mooi en rustig geheel zorgen.

Kleur en materiaal
De kleur die je kiest is afhankelijk van je interieur en wat je mooi vindt. Hierin zou je ook rekening kunnen houden met de kleuren ín de gekozen foto of afbeelding. Bij de keuze voor het materiaal kun je hier ook rekening mee houden. Het materiaal en de kleur van de lijst kunnen echt iets toevoegen aan de foto.

De plek
Bedenk van tevoren waar je de lijst of lijsten wilt gaan ophangen. Is er bijvoorbeeld genoeg ruimte om meerdere lijsten naast elkaar te hangen? En hoe is het licht op die plek? Je foto’s komen het beste uit om een mooie belichte plek. Als je een fotolijst gekozen hebt, kun je verschillende maten en soorten met elkaar combineren voor een extra speels effect.

Kortom, keuzes genoeg bij het kiezen van een mooie omlijsting van jouw foto!