In 2020 bestond nijntje 65 jaar. Graag vertellen we iets meer over dit wereldberoemde en door iedereen geliefde konijntje van Dick Bruna.

Historie
Het idee voor nijntje ontstond bij Dick Bruna in 1955 tijdens een vakantie aan Egmond aan Zee. Voor het slapen gaan vertelde hij zijn zoon een verhaaltje over een wit konijntje dat in de tuin van het vakantiehuisje rondliep. Dick Bruna werkte in die tijd als ontwerp-tekenaar voor boekomslagen en posters bij zijn vaders uitgeverij en had in de jaren hiervoor al meerdere prentenboeken geschreven. Toen hij op een dag aan het tekenen was, ontstond nijntje op het papier. En zo kwam het dat op 21 juni 1955 het eerste boekje uitkwam, genaamd ‘nijntje’. 

In de eerste jaren heeft nijntje nog wat meer rondere vormen. Vanaf het moment dat de boekjes in 1963 in vierkant formaat worden uitgegeven, krijgt nijntje de vorm zoals we haar vandaag de dag kennen. Het kleine vierkante formaat is speciaal bedoeld voor de handjes van de kleine lezers.

Wereldberoemd
Dick Bruna heeft in totaal meer dan 120 boekjes gemaakt, waarvan meer dan 30 over nijntje. De boeken van nijntje zijn over de hele wereld bekend en zijn in meer dan 50 talen vertaald. Nijntje, de originele naam die we in Nederland gebruiken (een afkorting van konijntje), is in veel talen lastig uit te spreken en daarom wordt nijntje overal buiten Nederland Miffy genoemd. 

Herkenbaarheid
De stijl van Dick Bruna is erg herkenbaar en terug te vinden in al zijn boeken. Zijn prenten zijn te herkennen aan de eenvoudige, maar sprekende tekeningen. Hij gebruikte weinig details in zijn tekeningen en koos ervoor om een beperkt aantal kleuren te gebruiken. Juist deze stijl is wat kinderen zo aanspreekt. De eenvoudige tekeningen en kleuren zijn makkelijk te herkennen en er is veel ruimte voor de eigen fantasie. 

Nijntje is wereldwijd een geliefd figuur en ook wij hebben warme herinneringen aan de verhalen van nijntje waar we mee opgegroeid zijn. 

 Bekijk hier onze nijntje producten!