Hoe leer je je kindje sparen? 5 tips om het leuker te maken!

Hoe leer je je kindje sparen? 5 tips om het leuker te maken!

 

Als ouders wil je graag dat je kinderen later weten hoe ze moeten sparen. Door leren over geld deel uit te laten maken van de routine van je kinderen leer je ze vanaf jonge leeftijd al hoe ze om moeten gaan met geld. Je kunt hier niet vroeg genoeg mee beginnen! Zodra kinderen weten hoe ze fantasiespelletjes moeten spelen kun je beginnen met de basis van sparen. Maar hoe leer je je kindje sparen? Met deze 5 tips wordt sparen leuker en makkelijker!

 

1) Betaal met nepgeld voor ‘werk’

Kinderen vinden het fantastisch om te doen alsof ze een brandweerman of een dokter zijn. Dat is leuk! Je kunt dit spelletje uitbreiden door je kinderen te vertellen dat volwassenen betaald krijgen voor dit werk en dat ze met dat geld weer leuke dingen kunnen doen. Breidt nog verder uit door je kinderen te betalen met nepgeld voor hun harde ‘werk’. Die centjes kunnen ze bij jou inwisselen voor bijvoorbeeld een snoepje of iets leuks om te gaan doen.  

 

2) Koop een leuke spaarpot

Leren sparen is leuker als je je centjes in een leuke spaarpot kunt bewaren! Laat je kids zelf een favoriete spaarpot uitkiezen. Als ze een spaarpot hebben die ze leuk vinden moedigt dit aan tot het gebruik van de spaarpot! Herinner je kindje aan sparen door elke week samen de centjes te tellen.

 

3) Spaar voor iets leuks

Spaar met de hele familie voor een familie-uitje. Zo leer je je kinderen dat als ze sparen, ze ook worden beloond. Tip: Zet een gezamenlijke spaarpot in de woonkamer waar je - net zoals je zoon of dochter - elke week geld in stopt. Als jullie een leuk bedrag hebben gespaard gaat het hele gezin iets leuks doen!

 

4) Spaarwedstrijd

Als je meer dan één kind hebt is er niets mis met het aanmoedigen van wat gezonde concurrentie! Maak van sparen een wedstrijdje en kijk aan het einde van de week wie de meeste centjes heeft gespaard! Om het sparen aantrekkelijker te maken kun je een extra prijs toevoegen voor de winnaar, zoals vijf euro extra in de spaarpot.

 

5) Speel spelletjes waar ‘omgaan met geld’ in voorkomt  

Kinderen zijn gek op spelletjes. Om ze meer te leren over geld en sparen kun je spelletjes spelen waar ‘omgaan met geld’ in voorkomt zoals Monopoly of Kolonisten van Catan. Maar ook rekenspellen zijn een handig middel om je kinderen te leren over geld! Afhankelijk van het soort spel kun je je kindje leren over sparen en spaardoelen bereiken.   

 

Meer tips over je kinderen leren sparen lees je hier. Neem ook een kijkje in onze webshop voor de leukste kinderspaarpotten!