Jouw bijzondere kleinkind: interview met Hans Kazan

 

Hans Kazan: “Opa worden blijft magisch, ook na negen keer.”


Hans Kazan | Illusionist | Trotse opa van negen kleinkinderen

Hans Kazan woont al 21 jaar met zijn vrouw Wendy in Spanje. Inmiddels is Hans trotse opa van wel acht kleinzoons en één kleindochter. Hoewel bijna al zijn kleinkinderen in Spanje zijn geboren en vlakbij Hans wonen, praten ze thuis gewoon Nederlands. Slechts één kleine spruit woont in Nederland. Maar gelukkig reist opa Hans voor zijn werk bijna wekelijks naar ons kikkerlandje en kan hij daardoor zijn kleinzoon Oliver, toch regelmatig zien. De kleinkinderen in de familie noemen Hans geen opa. Hij staat bekend als ‘Hans Kazan’. “Onze oudste kleinzoon is mij zo spontaan gaan noemen en dat hebben we altijd zo aangehouden.”

Magisch

“Tien jaar geleden werd ik voor het eerst opa; dat was een heel magisch moment. Maar nog steeds, negen kleinkinderen verder blijft zo’n geboorte wonderlijk. En ondanks dat ik gewend ben aan magie door mijn vak, vind ik het toch keer op keer zo’n bijzonder mooi moment om zo’n nieuw mensje in je armen te hebben. Ik verbaas me er wel altijd over hoe ongelofelijk snel de kleinkinderen groot worden én op elkaar lijken, dat op zich is ook al magisch.”

 

Gek op én met

“Het mooiste aan de kleinkinderen vind ik dat wij niet alleen gek óp ze zijn, maar dat we vooral ook heel gek mét elkaar doen. Wij zijn actieve grootouders en ze komen graag bij ons thuis. Ons huis noemen de kleinkinderen ‘de blokhut in de natuur’. Zij wonen zelf namelijk dicht bij de kust en wij meer in het binnenland. Hierdoor hebben wij een ruime tuin met een riviertje. Zodra de kleinkinderen bij ons zijn klimmen ze in de bomen en pakken ze stoelen en dekens om hutten te bouwen. Ook vinden ze het heerlijk om langs het riviertje te lopen en insecten te spotten of om samen trucjes te doen zoals een suikerklontje laten verdwijnen. Het zijn kleine dingen, maar we genieten er samen enorm van.”

 

“Wij zijn gek op én met de kleinkinderen. Zij zijn gelukkig ook gek met ons.”

 

Verjaardagen

In huize Kazan vieren ze de verjaardagen van de kleinkinderen op een speciale manier. Elk kleinkind heeft namelijk een eigen verjaardagstraditie. “Met onze kleinzoon Kenzo gaan we bijvoorbeeld altijd een dagje weg voor zijn verjaardag. Elk jaar verzinnen we een ander uitje. Het liefst een spannende activiteit, zoals naar een kabelbaan of wild life park. De jongere kleinkinderen zijn hier nu nog te klein voor, maar met hen lopen wij graag de ‘Board Walk’: een onwijs mooi, lang wandelpad langs de duinen en zee. Als zij ouder zijn, mogen zij ook hun eigen verjaardagstraditie kiezen.”

 

Bijzonder geschenk

 

Ook krijgen alle kleinkinderen op latere leeftijd een bijzonder geschenk: een persoonlijk fotoalbum. “Dit hebben wij onze eigen kinderen vroeger ook gegeven en deze familietraditie zetten wij nu voort bij onze kleinkinderen. We kiezen voor een fotoboek van goede kwaliteit en laten de foto’s mooi afdrukken. Vervolgens schrijft Wendy bij alle foto’s met de hand een verhaal of anekdote. De kleinkinderen vinden het nu al enorm leuk om Wendy hier mee aan de slag te zien, ze kijken eindeloos naar het fotoalbum. Wij vinden het belangrijk om de waardevolle herinneringen die we samen met hen opbouwen, aan onze kleinkinderen mee te geven. Een persoonlijk fotoboek is dan niet alleen een origineel cadeau, maar ook een mooi aandenken voor later. Daar hechten wij veel waarde aan.”

 

Herinneringen

“Het is vooral belangrijk om zo veel mogelijk van je kleinkinderen te genieten. Bouw samen herinneringen op. Herinneringen zijn ongelooflijk waardevol. Daarnaast proberen wij onze kleinkinderen ook zelfvertrouwen mee te geven, zodat we over een aantal jaar kunnen zeggen: kijk eens wat een blije en gelukkige personen ze zijn geworden.”

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Lees dan ook het interview met Olga Commandeur: trotse oma en voormalig atlete!