6 tips om je kinderen te leren sparen

 

Leren sparen is een proces dat tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen. Daarom is het slim om kinderen vanaf jonge leeftijd al te leren wat belangrijk is op het gebied van geld, wat spaardoelen zijn, en hoe je het beste kunt beginnen met sparen. Hoe jonger een kind leert hoe hij of zij met geld om moet gaan, hoe makkelijker het ze op latere leeftijd af gaat. Wij geven je 6 tips om je kind te leren sparen!

1. Leer ze het verschil tussen ‘ik wil’ en ‘ik heb nodig’

Het belangrijkste om kinderen te leren is het verschil tussen ‘ik wil’ en ‘ik heb nodig’. Bij ‘ik heb nodig’ horen de basisbehoeften zoals eten, onderdak, kleding en dergelijke. Al het andere, wat ze niet nodig hebben om te overleven, valt onder ‘ik wil’. Zodra dit duidelijk is, kun je verder naar de volgende stap.

2. Bedenk spaardoelen

Zodra het verschil tussen ‘ik wil’ en ‘ik heb nodig’ wat duidelijker is, kun je beginnen met het bedenken van een spaardoel. Een spaardoel is iets wat valt onder de categorie ‘ik wil’, omdat leren sparen aantrekkelijk moet zijn voor het kind. Wil hij of zij bijvoorbeeld nieuw speelgoed? Neem dat dan als spaardoel.

3. Bedenk een beloonsysteem

Als je kind een heel groot spaardoel heeft bedacht, kun je aanbieden om een deel daarvan mee te betalen. Voorbeeld: bij een spaardoel van 50 euro, zou je als je kind halverwege is een bonus van 15 euro kunnen geven. Zo wordt sparen leuker en makkelijker!

4. Geef kinderen een plek om te sparen

Sparen wordt natuurlijk nog leuker als kinderen ook een leuke plek krijgen om hun geld te sparen. Bij Zilverstad hebben wij een brede collectie aan zilverkleurige spaarpotten in allerlei leuke vormen. Zo heb je bijvoorbeeld een unicorn, een egel en een heftruck! Met zo’n leuke spaarpot komt dat sparen helemaal goed.

5. Laat kinderen geld verdienen

Wanneer je je kinderen leert sparen is het goed om ze te leren dat je geld moet verdienen. Je kunt ze bijvoorbeeld een klusje laten doen voor een klein bedrag (denk aan het speelgoed aan het einde van de dag allemaal weer in de speelgoeddoos doen, of iets schoonmaken in huis). Veel kinderen krijgen tegenwoordig ook zakgeld van hun ouders. Bij het geven van zakgeld kun je afspreken hoeveel uur per week ze thuis klusjes moeten doen voor het bedrag dat ze krijgen. Zo leert je kind sparen én dat hard werken beloond wordt.

6. Geef het juiste voorbeeld

Leren sparen begint bij de ouders. Als ouders kun je het juiste voorbeeld geven door thuis een open gesprek te voeren over geld. Zo kun je bijvoorbeeld laten zien dat je elke maand geld opzij zet voor noodgevallen en zelfs al spaart voor jullie pensioen. Door het leren over geld deel te maken van de routine van je kind leer je ze vanaf jonge leeftijd al hoe ze om moeten gaan met geld. Je kunt ook een eigen spaarpot neerzetten waarin je - net zoals je zoon of dochter - elke week geld in stopt waar jullie als gezin iets leuks van kunnen doen!

 

Zie ook onze andere blogs voor meer inspiratie!